Перейменування вулиці 9 Січня в місті Полтава
Комунальна організація " Інститут розвитку міста" Полтавської міської ради

Названа в пам’ять про початок подій, що відбулися у Санкт-Петербурзі. У російській і радянській історіографії вони означені як «революція 1905 року», що розпочалася з розстрілу учасників мітингу 9 січня 1905 року, який отримав назву «кривава неділя».

Ця вулиця пролягає від вул. Зіньківської, проходить за Автоагрегатним заводом, у бік садових товариств.

Категорії
декомунізація

У ході громадського обговорення у формі публічних консультацій від мешканців Полтавської міської територіальної громади надійшли пропозиції щодо перейменування вулиці 9 Січня, які після опрацювання робочою групою виносяться на етап голосування:

• Володимира  Ельяшевича  вул. (Володимир Львович Ельяшевич (1876-1915) – один із піонерів вітчизняного повітроплавання; член-кореспондент Головної фізичної обсерваторії при Академії наук. Походив із родини потомственних військовослужбовців (його  батько – викладач Полтавського кадетського корпусу, який придбав поблизу  Полтави ділянку землі й звів на ній невеликий будинок).  Як військовий,  В. Л. Ельяшевич керував підрозділами повітроплавного флоту.  Помер внаслідок інфаркту в 1915 р., похоронений на Алеї почесті у Полтаві. У 1920-х роках  на землях Ельяшевичів було створене робітниче селищі Ельяшевичі (із часом його назва пройшла етапи трансформації).
  • Ельяшевичів  вул. (від початкової  назви робітничого селища Ельяшевичі, заснованого тут у 1920-х роках (за державно-кооперативним кредитом) на колишніх землях  Ельяшевичів. Його початкова назва «Ельяшевичі» була заскладною для робітничого класу, який поселився тут. Тому вона швидко трансформувалася (Ельяшевичі → Ілляшевичі → Ілляшівка → Ляшівка → Ляхівка → «посьолок»). Пропонується в рамках заходів із повернення  вулицям і місцевостям Полтави їхніх історичних назв).
  • Української Центральної  Ради вул. (на прославлення першого українського передпарламенту в 1917-1918 роках – Української Центральної Ради (УЦР),  який вперше у ХХ столітті проголосив незалежність України. Серед учасників УЦР була плеяда видатних інтелектуалів-уродженців Полтавщини.  Пропонується з метою належного виконання  ст.5 п.4  «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті»).
Володимира Ельяшевича вулиця
Ельяшевичів вулиця