Перейменування вулиці Маршала Бірюзова в місті Полтава

Бірюзов Сергій Семенович (1904-1964) – Маршал Радянського Союзу, Герой Радянського Союзу, росіянин. У 1939-1941 роки проживав у місті  Полтава. Оскільки він був членом ЦК КПСС у 1961-1964 роках, що вважається керівною посадою в комуністичній партії, то вулиця, названа в його честь, підлягає перейменуванню відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

У ході громадського обговорення у формі публічних консультацій від мешканців Полтавської міської територіальної громади надійшли пропозиції щодо перейменування вулиці Маршала Бірюзова, які після опрацювання робочою групою виносяться на етап голосування:

• Генерала  Геннадія Котляра вул. (генерал-майор авіації Геннадій Климентійович Котляр (1944-2021) будучи командиром 13 гвардійської важкої бомбардувальної авіаційної дивізії в Полтаві привів до присяги на вірність Україні підлеглий особовий склад. У  незалежній Україні (після 1991 року)  проходив службу на посадах командира дивізії Полтавського гарнізону, командира авіаційної групи дальньої авіації, заступника Командувача військово-повітряних збройних сил України з виховної роботи. Сприяв розвиткові музею Важкої бомбардувальної авіації. Похований в с. Рибці. Пропозиція внесена ГО «Ветерани Дальньої авіації Полтавської області»).
  • Левка Лук’яненка вул.  (Левко́ Григорович Лук'я́ненко (1928-2018). Український політичний та громадський діяч, дипломат, письменник, юрист та радянський дисидент, учасник національного визвольного руху, народний депутат України (обирався чотири рази). Борець за незалежність України у XX ст. Був двічі ув'язнений (1961—1976, 1977—1988). Сумарно провів 25 років у тюрмі і на засланні. Левко Лук'яненко — автор Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р. Герой України (2005).
  • Олега Ольжича вул. (Олег Ольжич (літературний псевдонім Олега Олександровича Кандиби). Народився в 1907 р. у Житомирі. Син відомого українського поета Олександра Олеся. Видатний діяч ОУН (м), політичний і громадський діяч, вчений – археолог, поет, публіцист. Борець за незалежність України у ХХ столітті. Член ОУН з 1929 року. Очолив культурно-освітню референтуру Проводу українських націоналістів у 1937 році. У 1938-1939 роках - один із керівників Організації народної самооборони «Карпатська Січ» у боротьбі проти угорських окупантів. Очолював Революційний Трибунал Організації українських націоналістів (ОУН) (1939–1941). У 1941 – 1944р.р. за дорученням Голови ОУН полковника А.Мельника керував легальною і підпільною діяльністю ОУН (м) на окупованих гітлерівцями теренах України – в Центрі і на Сході: ініціював створення Української національної ради (05.10.1941р.) для захисту інтересів населення України перед окупаційною німецькою владою, через своїх соратників – оунівців створив вертикаль адміністративної влади майбутньої незалежної України (сільські/міські управи, обласні ради, УНРада), сприяв культурному відродженню й українській державності через громадські організації і газети, організував популяризацію ідей українського націоналізму. В травні 1944 року арештований гестапо у Львові. В червні 1944 року замордований гестапівцями в концтаборі Заксенхаузен. Пропозиція внесена Краєзнавчо-історичним клубом ім. Федора Борківського при центрі Бібліотеці полтавської МТГ).
  • Дмитра Пругла вул. (Дмитро Миколайович Пругло (27.12.1990, Полтава – †07.06.2019, сел. Новолуганське, Донецька область) – старший лейтенант полку «Азов»  Національної гвардії України. Відомий також під позивним «Круглий».  Навчався в Харківському національному університеті внутрішніх справ. З 2014 року – доброволець полку «Азов». З лютого 2015 року виконував обов'язки заступника командира сотні (роти) по роботі з особовим складом. Від січня 2019 року разом зі своїм підрозділом постійно перебував на передовій в районі Світлодарської дуги. Загинув 7 червня 2019 року внаслідок потужного обстрілу позицій полку «Азов» на Світлодарській дузі. Похований 11 червня 2019 року на Алеї Героїв у Полтаві. Указом Президента України 27 червня 2019 року за «особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» – нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
  • Решетилівська вул. (вважаємо за доцільне повернути історичну назву вулиці (до 1965 р. вона мала назву Велика Решетилівська). Першою частиною назви можна знехтувати,  оскільки в наш час немає інших подібних назв).
Геннадія Котляра вулиця
Дмитра Пругла вулиця