Перейменування вулиці Олександра Маринеско в місті Полтава

Маринеско Олександр Іванович (1913-1963) – командир Червонозоряного підводного човна С-13, капітан 3-го рангу, відомий за «Атакою сторіччя», коли був потоплений німецький корабель «Вільгельм Ґустлофф». Герой Радянського Союзу (посмертно, 1990).

Пропозиція від робочої групи – перейменувати вулицю, оскільки за результатами опрацювання джерел та архівних матеріалів істориками відомо, що Маринеско народився не на Полтавщині (саме це у 2016 році стало аргументом для найменування вулиці на його честь). Історія про те, що він має полтавське походження  є міфом  радянського періоду.

У ході громадського обговорення у формі публічних консультацій від мешканців Полтавської міської територіальної громади надійшли пропозиції щодо перейменування вулиці Олександра Маринеско, які після опрацювання робочою групою виносяться на етап голосування:

• Борова вул. (за  розташуванням біля бору (короткий термін, яким називають сосновий ліс), у селищі Вакулинці).
  • Контрадмірала Михайла Білинського вул. (Михайло Іванович  Білинський (1883-1921) - уродженець історичної Полтавщини, контрадмірал військового флоту УНР. Чорноморський флот на початку 1918 р. підняв українські прапори, але щоб він не дістався Україні за наказом Леніна його потопили. М. Білинський був міністром морських справ УНР і організатором української дивізії морської піхоти. Загинув під час другого Зимового походу Армії УНР в листопаді 1921 року. Пропозиція внесена Полтавським офісом Українського інституту національної пам’яті з метою виконання ст.5 п.4 «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті»).
Борова вулиця
Контрадмірала Михайла Білинського вулиця