Перейменування провулку Пашенної в місті Полтава
14 серпня 2023

Пашенна Віра Миколаївна (1887–1962) – актриса театру і кіно, театральний педагог, народна артистка СРСР (1937), лауреатка Сталінської (1943) та Ленінської премії (1961). До України й Полтавщини стосунку не має.  Розташування: дуже короткий провулок  на Кобищанах.

У ході громадського обговорення у формі публічних консультацій від мешканців Полтавської міської територіальної громади надійшли пропозиції щодо перейменування провулку Пашенної, які після опрацювання робочою групою виносяться на етап голосування:

• Пров. Катерини Осмяловської. Катерина Олександрівна  Осмяловська (1904, Полтава — †1997, Київ)  — українська  актриса; народна артистка Української РСР (1951). Батько — Олександр Матвійович Осмяловський, член аматорського театрального об'єднання «Полтавський український музично-драматичний гурток», актор і режисер.  Чоловік   Лесь Липківський,  — український актор, син митрополита Української автокефальної церкви Василя Липківського. Зіграла в 5-ти фільмах 1930-х/1940х років. У тому числі «Наталка Полтавка» (1936) – перша, хто зіграв цю роль в кіно. Серед численних театральних ролей – Софія («Безталанна» І.Карпенка-Карого), Есмеральда («Собор Паризької богоматері» В. Гюго), Анна («Украдене щастя» І. Франка).
  • Пров. Назарія Яремчука. Назарій Назарович Яремчу́к (1951-1995)  — український естрадний співак. Народний артист УРСР. Герой України. Народився в селі Рівня Чернівецької області. З ним облетіли світ українські пісні – “Червона рута”, “Водограй”, “Смерекова хата”, “Стожари”, “Гай, зелений гай”, “Я піду в далекі гори”. Був солістом вокально-інструментального ансамблю “Смерічка” Чернівецької філармонії. Життя Н.Яремчука обірвалося після тяжкої хвороби, коли він був у зеніті слави …
  • Пров. Сергія Параджанова. Сергій Йосипович Параджанов (1924-1990) — український та вірменський кінорежисер, сценарист, композитор. Один із представників хвилі українського поетичного кіно. Започаткував в українському образотворчому мистецтві жанр колажу, який створював на засадах концептуалізму. Відомий як режисер кінострічки «Тіні забутих предків» заснованої на однойменній повісті Михайла Коцюбинського, котра посідає 1-ше місце у списку 100 найкращих українських фільмів. Політв'язень (1973—1977). У 1990 році отримав звання народного артиста УРСР (посмертно), а у 1991 році — Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно).  Поруч із цим провулком розташований пров. Івана Миколайчука, з яким у Сергія Параджанова була творча співдружність.
Катерини Осмяловської провулок
Назарія Яремчука провулок