Перейменування вулиці Генерала Жадова в місті Полтава

Жадов Олексій Семенович (1901-1977) – радянський військовий діяч, генерал армії (1955), Герой Радянського Союзу (1945). Командир 5-ї гвардійської Армії, яка брала участь у деокупації Полтавщини.

Пропозиція робочої групи – перейменувати вулицю, оскільки Інститутом національної пам’яті України з метою вшанування пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років рекомендовано зберегти назви на честь простих захисників, зокрема солдатів, офіцерів, ліка-рів та медсестер, зокрема тих, що загинули, захищаючи місто від нацистів або під час вигнання їх з Полтави.

Розташування: мікрорайон Браїлки / селище Рибці.

У ході громадського обговорення у формі публічних консультацій від мешканців Полтавської міської територіальної громади надійшли пропозиції щодо перейменування вулиці Генерала Жадова, які після опрацювання робочою групою виносяться на етап голосування:

• Всеволода Петріва вул. (Всеволод Миколайович  Пе́трів  (1883-1948) - військовий і громадський діяч, письменник, педагог, військовий міністр і генерал-хорунжий Армії Української Народної Республіки (УНР). Навесні 1918 року, як  командир полку імені Костя Гордієнка, звільняв Полтавщину від російсько-більшовицьких загарбників (Спогади про цю та інші події, що відбувалися у тодішній Полтаві, на Полтавщині та в Україні загалом детально описані у мемуарах Всеволода Петріва «Спомини з часів Української революції (1917–1921)», що вийшли друком у 1927–1931 роках.). Учасник оборони Києва від більшовицьких формувань Муравйова. Помер  в еміграції).
  • Олександра Кониського вул. (Олександр Якович Кони́ський (1836-1900) був професійним адвокатом, громадським діячем, письменником, літературним критиком, викладачем. Автор Молитви «Боже Великий Єдиний», музику до якої створив Микола Лисенко. Працював у Полтавському губернському правлінні на невисоких посадах (у 1854-1863 рр.). Член полтавської і київської «Громад», один з організаторів недільних  та вечірніх  шкіл, громадської  бібліотеки, Товариств  із розповсюдження писемності в Полтаві. Неодноразово був  репресований колоніальною російською адміністрацією).
  • Рибцівського куреня вул. (на честь козацького куреня села Рибці у 18 столітті, який  входив до складу Першої полкової сотні («сотня пана Якова Черняка полковая»), а за переписом 1732 року – Другої полкової сотні Полтавського полку. Мав певну самостійність в управлінні землями місцевості.
Всеволода Петріва вулиця
Олександра Кониського вулиця