Перейменування вулиці Полбіна у с. Гожули, Гожулівський старостинський округ

Полбін Іван Семенович (1905-1945), генерал-майор, двічі Герой Радянського Союзу, льотчик.  Діяч не має жодного стосунку до Полтави і Полтавщини.

У ході громадського обговорення у формі публічних консультацій від мешканців Полтавської міської територіальної громади надійшли пропозиції щодо перейменування вулиці Полбіна, які після опрацювання робочою групою виносяться на етап голосування:

• Григорія  Коваленка вул. (Григорій Олексійович Коваленко  (1868-1937, літературний псевдонім: Грицько Коваленко). На пошану видатного історика, письменника і художника, педагога, українського громадського діяча, керівника полтавської «Просвіти» розстріляного комуністичним режимом. Розпочавши свою багатогранну діяльність ще наприкінці XIX століття за умов соціального і національного гніту з боку царизму, Коваленко завжди сміливо підносив своє слово на захист трудящої людини, самовіддано працював задля рідної культури. Від 1905 року Григорій Олексійович живе у Полтаві. Тут він спільно з  Панасом Мирним бере участь у виданні "відомого часопису "Рідний край". 1907 року виходять його "Оповідання з історії українського народу", 1911 – збірка гуморесок "Жарти життя" і книжка "Про кріпацьку неволю". У полтавському архіві Коваленко виявляє листи Є. Гребінки й разом з нарисом про письменника публікує їх в "Трудах" місцевої архівної комісії. Тут же в 1912 друкується його етнографічне дослідження "Деякі риси українського стилю в зв’язку з питанням про походження української хати". 1913 року Григорій Олексійович почав видавати журнал "Життя і знання" (з 1914 – "Вісник життя і знання"). Це видання адресувалося всім, хто дбав "про освіту, здорове життя і кращу долю нашого народу".  Українську революцію письменник і громадський діяч вітав як здійснення тих ідеалів, за які боровся разом з Панасом Мирним, Б. Грінченком, М. Коцюбинським... Ще з більшою енергією продовжував він працювати в галузі літератури, історії, шкільної освіти, мистецтва.  В 1919 – 1921 роках він працював інструктором народної освіти Полтавського повіту. В цей час письменник розпочав працю над своїм найбільшим художнім твором –  романом "Мрія давніх літ" та повістю з доісторичного минулого України "Дажбожі діти".  Григорій Коваленко залишив певний слід і як художник, портретист і живописець. 20 серпня 1937 року  майже 70-річного Г. Коваленка було заарештовано, а 15 грудня за постановою "особливої трійки" його розстріляли).
  • Павла Скоропадського вул. (Павло Петрович Скоропа́дський (1873, Вісбаден, Німецька імперія – 1945, Меттен, Третій Рейх) –  український державний, політичний і громадський діяч, генерал царської армії. Гетьман Української Держави (29 квітня — 14 грудня 1918). Один з лідерів та ідеологів монархічного гетьманського руху. За його правління в Україні відбулась політика українізації, запровадження валюти «гривня», відкриття близько сотні українських гімназій, запровадження української мови у шкільну програму, при ньому було відкрито низку українських державних університетів. Відбулась стабілізація в країні, покращення економіки та покращення міжнародних відносин з Україною. Саме при правлінні Скоропадського Україна нарешті отримала міжнародне визнання. Залишив мемуари).
Григорія Коваленка вулиця
Павла Скоропадського вулиця