Перейменування вулиці Матросова у с. Тахтаулове, Тахтаулівський старостинський округ

Олександр Матросов – рядовий-піхтинець Червоної армії періоду 2 світової війни, уродженець Башкорстану. Входить до російського і радянського комуністичного пантеону так званої «Великої Вітчизняної війни». Ніяк не пов'язаний з історією громади. Топоніми на честь Матросова були елементом комуністичної наочної агітації та пропаганди, яка втратила своє значення після здобуття Україною незалежності.

У ході громадського обговорення у формі публічних консультацій від мешканців Полтавської міської територіальної громади надійшли пропозиції щодо перейменування вулиці Матросова, які після опрацювання робочою групою виносяться на етап голосування:

• Енеїди  вул. (за назвою знакового твору Івана Котляревського. «Енеїда» стала першим твором в українській літературі, написаним народною мовою. На той час українська мова внаслідок цілої низки указів російської влади поступово витіснилася з ужитку, навіть церковні служби змушували правити церковнослов’янською мовою. Відтак твір  Котляревського започаткували новий етап формування української літературної мови. «Першорядної ваги було те, що Котляревський порвав з панівною тоді наукою про мовні стилі, високий і подлий, і став дивитися на мову народну, як на достойну поважних творів…, – зазначав Іван Огієнко).
  • Козацька вул. (газва в пам’ять про козацькі військово-політичні утворень  XVI-XVIII століття на території сучасної України. У XVI ст. основним центром розселення козацтва стало Запорожжя, або Низ (територія Дніпрових порогів). Звідси назва козаків – запорозькі або низові. Козаки заснували укріплені поселення – січі.  У часи Гетьманщини двома основними групами Держави Війська Запорозького були Військо Запорозьке Городове та Військо Запорозьке Низове. Низові козаки жили в паланках басейну пониззя Дніпра, за Дніпровськими порогами, а городові – на території Гетьманщини, зокрема, в містах і селах Полтавщини).
  • Микити Ґалагана вул. (на пошану українського національного героя, який у ході Корсунської битви 16 травня 1648 року свідомо пішов на тортури та смерть, аби видати ворогу дезінформацію про кількість і розташування козацьких військ і завів 25-тисячне військо в хащі, що дало змогу козакам атакувати у вигідних для них умовах. Подвиг Микити Ґалаґана став хрестоматійним і увійшов до шкільних підручників та довідників з історії козаччини).
  • Наталки-Полтавки  вул. (за назвою п'єси Івана Петровича Котляревського (Із цієї п’єси: «Тахтаулівський дячок, чоловік, знаменитий басом своїм, ізучен ярмолоя і даже знаєт печерський лаврський напів». Сватався до Наталки).
Ґалагана Микити вулиця
Енеїди вулиця